CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, October 16, 2010

Cocktail Pudding


Ramai yg confuse susu sejat dgn susu pekat. Susu sejat = evaporated milk. Susu pekat = condensed milk. Yg digunakan di sini adalah susu sejat ye.

Tadi guna agar2 brand ni. Beli kat Wing n Co.


Fruit salad yg digunakan Home Brand jek.

Pudding:
Masak agar2 ikot instruction dlm paket. Contohnye td agar2 tu 25g kene masak dgn 3L air. Tp tolak ~400 untuk tmbh susu sejat dan ~200 untuk larutkan tepung kastard.

So bahan2 tadi:
25g agar2
2400 mL air
1 tin susu sejat
200 mL air
4 sudu besar tepung kastard
gula secukup rasa (mungkin dlm 1 cwn++)

Masak sumenye atas api sampai mendidih. Then tuang dlm bekas.
*Resepi ni dpt byk juge agar2 nye. Satu baking dish yg besar and satu yg kecik sket.*

Kuah kastard: *Resepi asal by Farahana Yussof ;)*
4biji telur kuning
1tin susu sejat

Cara2:
Kacau dua2 bahan sampai sebati TANPA api. Bila da sebati baru masak atas api sampai pekat.
*Tapi td ade tmbh2 air jugak sbb nk bg byk kuah. And tambah lg satu tin susu sejat*

Cara menghidang:
Potong agar2 kecik2. Masukkan dlm satu mangkuk yg besar. Masukkan fruit salad sekali dgn syrup dia. Tuang kan kuah kastard. Gaul2 bg rata.

P/s: sorry resepi tah pape. Kalo tak paham part mane2 boleh tanye. :)




1 comments:

Amiruddin Mad Yusuf said...

wohoo visitor number 1000