CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, July 26, 2010

Menu Hari Ini

Kari Telur

Tumis sebiji bwg yg telah diblend, 2 sudu serbuk cili, 2 sudu serbuk kari sampai wangi. Tambah daun kari. Sedikit air dan garam secukup rasa. Tambah stgh tin santan. Kacau2. Bila da mendidih, pecahkan telur ke dalam kuah kari. Disebabkn diriku ini fail bab tu, 2 biji pecahkan terus ke dlm kuah, lg 2 campak telur rebus. Simple kn?


Sirap Orange
Bancuh air gula, tmbh sirap ros, perah orange, campak sehiris orange, simpan dlm peti sejuk.


Begedil
Kupas kentang, potong dadu besar2 or camne2 pon. Letak garam sikit pastu goreng sampai agak2 nk coklat2 sket. Lenyek dgn masher. Tmbh bwg yg da dihiris halus, carrot yg diparut halus, blackpepper, garam. Gaul bg sebati then bentukkn bulat2. Celup dlm telur yg da dipukul dan goreng dlm minyak panas.
P/s: boleh campak ape2 pon kat dlm begedil ni tp make sure dihiris nipis and halus2.


Popia Goreng dan Kuah Cili
Parut carrot. Gaul2 dgn taugeh. Maybe boleh letak garam sikit kot. Td ade letak kentang parut juge. Pastu balut dgn kulit popia dan goreng.
Masukkan air asam jawa, serbuk cili, gula dan garam secukup rasa, masak atas api sampai pekat. Gula agak byk juge digunakan. Lagi bagus kalau guna gula perang or gula kabung ke.

1 comments:

Unknown said...

fuyohh mcm sdap je.. i kt cni pn x mkn popia, popia melaka x sdap! hahah