CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, August 13, 2010

Carrot Cupcakes




Bahan-bahan:

  • 4 biji telur (dibiarkan pada suhu bilik dan diasingkan putih dan kuning)
  • 1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil (kalau tiada minyak masak pun boleh)
  • 120g gula castor
  • 100g brown sugar
  • 1 1/2 cawan carrot (diparut)
  • bahan diayak: 250g tepung gandum, 1 sudu teh serbuk cinnamon, 1 1/2 sudu teh baking soda
  • 100g walnut (dicincang sedikit)
  • 1 sudu teh garam
  • utk topping(penyedap kek): 120g butter, 250g creamcheese,120g icing sugar

Cara-cara

  1. Img_0176
    Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua- dua jenis) dan carrot. kacau sebati, masukkan walnut
  2. Img_0177
    masukkan bahan yang diayak.Kacau perlahan guna senduk kayu. Masukkan garam..
  3. Img_0178
    dlm mangkuk yg lain, pukul putih telur sampai betul2 kembang(soft peak form)step ni penting! dan masukkan dlm adunan kek tadi
  4. Img_0180
    bakar pada suhu 170C selama 50 min
  5. Img_0182
    tips: bila dah masak, cucuk dgn lidi. Kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak lagi means belum masak betul.Kurangkan suhu ke 150C~160C dan bakar lagi selama beberapa minit sehingga kek benar2 masak
  6. utk topping, pukul semua bahan2 hingga sebati & ringan.Hias atas kek yg telah disejukkn pd suhu bilik kemudian tabur dgn hirisan almond atau kelapa kering yg digoreng tanpa minyak sekejap terlebih dahulu(optional)
Ape yg kte tukar adelah letak dlm cwn kertas jek lepas tu bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit sampai nmpk tak berminyak n bila cucuk dgn lidi or garfu da tak melekat.

Oh ye satu lagi, td terlupa nk beli cinnamon powder so tadi kte blend jek kayu manis tu guna blender kering.

Muchas gracias to fatin yg sudi share recipe ni yg dpt dari shaghe yg dpt dari kak nadia yg amek dari nure from myrecipe.com.

This is made for one secret special occasion. ;)

0 comments: