CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, January 26, 2010

Cheese Tart


Ini adelah rupa tart casing sblom dibakar.

Sbnrnye da lame gle da plan nk bwat cheese tart. Tp da bejuta kali kot kuakn cream cheese dgn butter dr peti sejuk pastu masukkn smule sbb tade mood plak nk bwat. Akhirnye, hari ini terlaksanalah plan itu. (Mukadimah ltak kat bwh sbb gmbr ni takmo turun bwh. Tensi da nk adjust)


Ini lepas bakar. Fresh dari oven.


Zoom kasi dkat sket.


Dekat lg.


Dan, taraaaa!

Resepi asal kte amek kat sini.

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • Bahan untuk Sweet Pastry:-
  • 125 gm mentega / margerin = half butter
  • 60 gm gula aising = setgh cwn
  • 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
  • 240 gm tepung gandum = 2 cwn lebih sket
  • Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
  • 250 gm cream cheese = 1 tub cream cheese
  • 50 gm gula aising = hampir2 stgh cwn
  • 20 gm mentega (lembutkan) = 1 1/2 sudu besar
  • 1/2 sudu besar perahan lemon
  • 1 biji telur (gred B)
  • Blueberry pie filling - gune jam anggur jek. tak jumpela blueberry filling tu kat Tunas Manja.

Cara-cara

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
  2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart. Kte dgn slambe telah membakar dgn acuan2 skali ble da ltak inti. Dgn itu bersusah-payahla nk mencabutnye last2.
  3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
  4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.

1 comments:

Unknown said...

seriously u can be a chef.. comel gile tart tuu... dh mcm professional dh.. heheh