CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, January 10, 2010

Chicken Kung Pao

Bhn2:
1/2 kg ayam - bhgn dada (tp kte slambe jek guna bhgn2 laen jugak. tp potong kecik2)
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecik garam
2 biji bwg besar - potong dadu
4 ulas bwg putih - tumbuk
2 inci halia - tumbuk
5-6 ulas cili api - tumbuk juge (kalo x suke pedas leh omit sbb family kte mkn pedas - kalo x pedas x laku la jwbnye)
Segenggam cili kering - potong 2 inci pastu goreng garing n tepikan
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
1/4 cwn air - atau agak2 la
Segenggam kacang gajus - goreng dulu

Cara2:
Ayam digaul dgn tepung jagung n garam pastu goreng ikot kegaringan yg disukai pastu tepikan.
Tumis bwg putih, halia, n cili api sampai garing. Masukkan bwg besar. Bila agak2 da layu tu kte masokkn sos tiram n sos tomato. Masukkan air sket. Kaco2 lagi. Pastu masokkn ayam, cili kering n kacang gajus. Kaco2 bg rata. Heh. Sng jek. Pakai cmpk2 pon boleh. :)

0 comments: