CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, January 5, 2010

Cream Puffs


Alright, ni pulak cream puffs. Bwat kat Tassie camni la rupenye. Ble bwat kat umah, ntah rupe ape sampai Ayip pon complain. Tak serupa langsung mcm dlm gmbr. Anyway, resepi ni amek kat mane tah. Tak ingat tp maybe nanti leh carik smule n ltak credit. Resepi ni combination dari 2 tukang masak. Kalo nk tao, puff nye tu kte panggil 'choux pastry'.

Choux pastry:
1/2 cwn (70g) tepung gandum
1/2 sudu teh gula
1/4 sudu teh garam
1/4 cwn (4 sudu besar) (57g) mentega tanpa garam - kalo gune yg salted butter leh omit garam
1/2 cwn (120ml) air
2 biji telur (pukul sket) *tp x gne pon, ok jek jd nye pastry ni*

Egg wash glaze:
1 biji telur
1/8 sudu teh garam

Custard filling:
2 sudu teh tepung kastad segera
1 cwn susu segar
2 sudu teh gula

Garnish:
gula aising

Cara-cara:
Panaskan oven dgn suhu 180-200 darjah C.
Campur sume bhn choux pastry dlm periuk n kaco sampai butter cair n adunan sebati.
Kaco lg sampai adunan x melekat kat periuk.
Angkat n salin kat mangkuk laen n biar sejuk skjp.
Bila da sejuk, masukkn telur n kaco sebati.
Masukkan ke dlm piping bag n buat bentuk2 atas dulang pembakar.
Bakar selama 25-30 min atau sampai kuning sket pastry tu.

Untuk custard filling plak, campur sume bhn n masak atas api sampai dia likat.

Bila pastry da sejuk, belah pastry tp jgn sampai putus n isikn dgn krim kastad.

Bila nk hidang, ayakkn icing sugar ke atas cream puffs.

:)

0 comments: